Duikschool Coral viert 25 jarig bestaan

Geschreven door JoP - Krant van West-Vlaanderen - 17 oktober 2003
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

"In principe is het zo dat, als je Coral in het water gooit, dit volop gaat schuimen. Wij proberen dat al 25 jaar met onze duikers maar tevergeefs", grapt Rudy Van Geldere van de Coral Duikschool. De club bestaat dit jaar een kwarteeuw.

Op 15 november wordt het jubileum gevierd in het zwembad van Pier 10, waar de club de duiklessen en de trainingen geeft. Voorzitter Charles De Cock staat er liever niet bij stil dat elk jaar opnieuw het zwembad met sluiting bedreigd wordt. "Dat zou het einde van onze club kunnen betekenen. Laat ons nu eerst vieren en blijven hopen dat we nog 25 jaar verder kunnen", zegt hij.

Samenhorigheid

Het 'Sparrenduinzwembad' - zo heette Pier 10 toen - was van bij de start the place to be voor de Coral-duikers. Het was daar dat Philippe Van Loocke, Eddy Clauwaert, Ronald Van Belle, Fernand Boone, Kamiel Bogaert en Wilfried Visser met de plaatselijk hoofdredder Ronny Margodt in 1978 besloten een eigen duikclub uit de grond - uit het water ? - te stampen. Ook Rudy Van Geldere sloot zich bij hen aan. In een kort tijdsbestek groeide het ledenaantal aan tot 30. "Een oud boerderijtje, eigendom van het OCMW, werd ons toegewezen als clubhuis. Daaraan werd niet alleen verbouwd tot een heel gezellig lokaal voor onze club, maar er werden plannen gesmeed om te duiken, duikreizen en aftertrainingen georganiseerd in een gezonde sfeer van samenhorigheid", herinnert zich Rudy Van Geldere.
De eerste moeilijkheden traden op toen in de jaren 90 de club het slachtoffer van het eigen succes werd en een 100-tal leden telde. Een groep splitste zich af en startte in Brugge een nieuwe club.

Viersterrenduikers

Een tweede groep klikte samen en week uit naar Knokke. De zeeslang Coral leek kop en staart kwijt te raken, maar toch bleven er 50 leden over. Voorzitter Ronny Margodt werd in 1993 opgevolgd door Rudy Van Geldere. Die had zich ondertussen onder water een meer dan indrukwekkend palmares en een kast vol prijzen bijeengefotografeerd. Kort voor de eeuwwisseling trok Coral naar een nieuw lokaal, de voormalige en nogal vervallen gemeenteschool van Klemskerke-Dorp. Men bouwde er opnieuw een prachtig clubhuis op, waar nog steeds de theoretische duiklessen gegeven worden. Charles De Cock nam het voorzitterschap over en Rudy ging zich hoofdzakelijk aan de duikschool wijden.
Coral De Haan telt vandaag 80 leden die geleid worden door een zeskoppig bestuur. De duikschool op zich wordt gerund door zes instructeurs, die worden bijgestaan door acht viersterrenduikers. "Duiken is veel meer dan een fles op je rug hangen en in het water springen. Vanaf 14 jaar kan men bij Coral lid worden en de doopduik volgt al na een heel korte opleiding. Je kan bij ons ook terecht voor gratis initiatielessen", geeft voorzitter Charles De Cock als propaganda voor zijn club tot besluit mee.

(JoP)

Lees 2846 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 januari 2019 10:50

Copyright © 2013 - 2018 Duikschool Coral - De Haan. Alle rechten voorbehouden.