Oostendenaar Patrick De Jonghe wil onwaarschijnlijk wereldrecord op zijn naam zetten.

Geschreven door Fons Roets - Krant van West-Vlaanderen - 17 maart 2000
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Jaarlijks zwemmen meer dan 250 atleten het kanaal tussen Calais en Dover over. Slechts 3 % slaagt in deze onderneming. Alle andere mogelijke manieren van oversteken - men kan het niet gek genoeg bedenken - werden ondernomen, maar weinigen slaagden in hun opzet. Alleen de overtocht onder water, met enkel hulp van persluchtflessen, staat nergens geregistreerd.

Oostendenaar Patrick De Jonghe (40) wil als eerste onder water van Dover naar Calais zwemmen. Hij wil perse deze prestatie tot een goed einde brengen en zijn naam zien in het Guiness Book of Records. De recordpoging is gepland voor september 2000. De opbrengst gaat naar twee goede doelen : Danny Coudyzer en Nelos Wet Wheels.

Grens nog niet bereikt

Patrick De Jonghe is politieagent van beroep sedert 1985 en thans lid van de hondenbrigade. Zijn voornaamste sporten zijn judo, lopen, zwemmen, fietsen en diepzeeduiken. In 1984 ondernam hij een geslaagde recordpoging van 24 uur onder water.
In maart 1997 beklom Patrick samen met zes collega's de Mont Blanc, volledig ten voordele van een goed doel. Daar kwam hij tot de vaststelling dat hij nog meer kon presteren en zo rijpte anderhalf jaar geleden de idee om, weer voor een goed doel, een onuitgegeven record te vestigen : de Kanaalovertocht onder water. Daarbij dacht hij onmiddellijk aan zijn vriend Danny Coudyzer, die verlamd is na een duikongeval, en aan de actie Nelos Wet Wheels, waarbij gehandicapten, vooral rolstoelgebruikers, de kans krijgen te duiken met een begeleider, een gebreveteerde buddy.
Patrick De Jonghe bereidt zich in stilte voor op zijn recordpoging in de Thermae Health Club. De training is keihard maar het is nodig want de uitdaging is loodzwaar.

Vijf data in september

"Het is de eerste keer dat iemand het kanaal onder water zal overzwemmen", weet Patrick De Jonghe. "De afstand bedraagt in rechte lijn 32 km maar in de praktijk zal ik een afstand, tussen de 50 en de 80 km moeten afleggen. Alles is afhankelijk van de stroming. Het project wordt uitgevoerd voor twee goede doelen, Nelos en Danny Coudyzer, een vriend duiker die voor het leven gehandicapt is. De recordpoging was gepland voor augustus maar het zal september worden. Er zijn vijf data voorzien afhankelijk van de weersomstandigheden."

"het is de bedoeling dat ik constant doorzwem"

"Het idee voor de Kanaalovertocht houdt me al 20 jaar bezig", bekent Patrick, die het nu onder water wil proberen. "Zwemmen is al lang niet meer origineel of speciaal en omdat ik toch al meerdere jaren duikervaring heb, koos ik voor een overtocht onder water. De grote problemen bij dergelijke poging zijn de stromingen, de zichtbaarheid, de richting en het constant zwemmen tussen drie en zes meter onder water. De luchtflessen moeten om de 20 minuten gewisseld worden. Alles gebeurt onder water. Het is is de bedoeling dat ik constant door zwem. We hebben berekend dat de recordpoging minimum 15 uur zal duren. Het kunnen er ook 30 worden. Ik ben nu anderhalf jaar bezig met de voorbereiding en ik beken eerlijk dat ik, mentaal zeker nog niet klaar ben. In oktober-november 1999 heb ik een intensieve stage gevolgd in de Rode Zee en momenteel train ik in de Oosterschelde en in het zwembad van Oostende. Vanaf april start ik intensieve trainingen in de Noordzee. Mijn fysiek moet 100 % zijn want naast de sportieve prestatie van het zwemmen en het paddelen, komt er ook een groot techniek aan te pas. Ook de mentale training zal heel belangrijk zijn, zeker naarmate de datum dichterbij komt. Het wisselen van de flessen en het dragen van het materiaal zal ook lastig zijn. Veel mensen onderschatten ook de paddelbeweging, die zeer belastend is voor de beenspieren en het hart."
De recordpoging moet aangevraagd worden bij talrijke autoriteiten.

Goede begeleiding

Uiteraard bestaat de voorbereiding van Patrick uit veel zwemmen, vijf keer per week voor een totaal van 12 uur. "In de Termae Health Club doe ik veel fitness op de hart- en krachttoestellen en ik ga ook veel lopen en mountainbiken", legt Patrick zijn voorbereiding uit. "Alles gebeurt onder begeleiding van een team, bestaande uit Dirk Reunbrouck, Peter Herrebouts en Rudi Roels. Mijn kinesist is Jacky Romelart van Bredene en dokter Herman Van Bogaert is een specialist bij de marine, die de recordpoging zal begeleiden met de Albatros. Aan boord zullen twee deurwaarders zijn om de recordpoging te controleren. Mondeling is ook al toegezegd van de Seaking-helicopter."

"Ik mag en zal niet falen"

De start is voorzien in Folkestone Shakespeare Rock en de aankomst in Calais. Patrick De Jonghe hoopt met zijn wereldrecordpoging heel wat geld in te zamelen voor het goede doel. Er worden steunkaarten verkocht in combinatie met een tombola.
Bruggeling Joachim Meire zal van de hele onderneming een film maken. "Naar het schijnt is er nu al interesse van National Biografic Channel", zegt Patrick een beetje fier. "Hopelijk haalt ons project het wereldnieuws. Ik mag en zal dus niet fales !"

 

Lees 3046 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 januari 2019 10:50

Copyright © 2013 - 2018 Duikschool Coral - De Haan. Alle rechten voorbehouden.