Erepenning voor Rudy

Geschreven door Webmaster
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Op de jaarlijkse manifestatie Sport 5 kreeg Rudy Van Geldere de sporttrofee van de jury. Na deze bekroning van zijn palmarez als sportduiker-onderwaterfotograaf kreeg hij vorige week nog een provinciale medaille voor zijn 20 jaar inzet als bestuurslid van de duikschool Coral.

De uitreiking van de erepenning door provincieraadslid Wilfried Vandaele had plaats tijdens het jaarlijks clubfeest van de duikschool. Rudy Van Geldere, evenmin als de duikschool zelf overigens, is in deze kustgemeente geen onbekende. Het hele vakantieseizoen vindt men hem op de Oude Loskaai terug, in zijn Erly-frituur. Maar de laatste toerist is nog niet vertrokken of Rudy staat met de hele familie klaar om naar een andere zee te vertrekken, waar het water helder genoeg is om te duiken en onder water te fotograferen.
Sportduiken op zich is al een behoorlijke prestatie, maar onderwaterfotografie mag wel gelden als de moeilijkste discipline in deze sporttak. Rudy heeft evenwel al in binnen- en buitenland bekendheid verworven met zijn diamontages, fototentoonstellingen en auteur van het fraai geïllustreerde boek Oosterschelde, Zeeland onder water.

Duikers stimuleren

Rudy Van Geldere was 15 jaar lang, vanaf de stichting in 1978, ondervoorzitter van de duikclub Coral. In 1993 werd hij voorzitter. In 1998 gaf hij het voorzitterschap over aan Charles De Cock en werd zelf schoolhoofd van de duikschool. "Niet alleen wil ik de jongeren aanzetten tot duiken, en hen in contact brengen met de onderwaterfotografie, ik wil mijn duikers ook stimuleren om opleidingen te volgen en zelf instructeur worden. Zelf ben ik federaal instructeur bij de NELOS-Nederlandse Liga voor Onderwateronderzoek en Sport en bij de CMAS-Confederation Mondiale des Activités Subaquatiques. Jaarlijks worden verschillende opleidingen voor sportduikers verzorgd op diverse niveaus, van één-ster duiker tot vier sterren-duiker. Onze duikschool ondersteunt ook de hogere opleiding van clubmonitor of een ster-instructeur. Duiken is voor mij een passie, maar voor alle anderen zeker een bijzonder leuke bezigheid. Denk maar aan onze clubreizen naar de tropische zeeën."

Sparrenduin

"Een beginneling kan vanaf 13 jaar leren duiken. Men start als kandidaat één ster-duiker en kan al snel mee naar buiten. Hoe meer sterren men behaalt, hoe dieper men mag duiken, zo tot ongeveer 40 meter blijft het veilig. Wij duiken meestal in groep. Onze opleiding en oefenavonden hebben plaats in het zwembad van Sparrenduin. Dat is een bewuste keuze die door alle leden gemaakt is, wij hopen om daar te kunnen blijven. Ons is alsnog beloofd dat we nog voor drie jaar safe zitten. Wat er verder met het zwembad zal gebeuren, weten we niet maar we kunnen nog steeds uitwijken naar het Wenduinse Wielingenbad", vertelt voorzitter Charles De Cock.
Ook in zwembaden moet de veiligheid in het oog gehouden worden. Coral heeft zelf een zestal duiker-redders in huis, die samen met de redders van het zwembad de nieuwe duikers en de oefeningen van nabij volgen, meestal zelfs onder water. Coral heeft ook goede relaties met alle duikclubs uit de regio zodat er nooit problemen zijn wanneer iemand van club wisselt of soms zelfs bij meerdere clubs lid is.

Lees 2481 keer Laatst aangepast op vrijdag, 04 januari 2019 10:49

Copyright © 2013 - 2018 Duikschool Coral - De Haan. Alle rechten voorbehouden.